- 06 November 2015 -

Succesvolle bijeenkomst over mantelzorg

9 november was de bijeenkomst ‘Praat mee over zorg(en) in Zeeuws-Vlaanderen’. Met ruim 80 inwoners en medewerkers van zorgorganisaties en gemeenten, hebben we gediscussieerd over de toekomst van zorg(en) en welzijn in onze regio.

De rode draad gedurende de avond was het thema mantelzorg en de ondersteuning van mantelzorgers. Mantelzorgers gingen in discussie met medewerkers van zorgorganisaties en de vertegenwoordigers van de gemeenten. Wat mist men in de ondersteuning? Welke tips kunnen mantelzorgers elkaar geven?

Resultaten

Op verschillende plekken in Zeeuws-Vlaanderen en Zeeland wordt al veel georganiseerd ter  ondersteuning van informele zorg. Zo zijn er groepen mantelzorgers die iedere maand elkaar opzoeken en steun bij elkaar vinden. Ook delen ze praktische informatie hoe mantelzorg wat minder zou kunnen belasten. Verder zien we vraag en aanbod van hulp en ondersteuning op diverse terreinen elkaar steeds beter weten te vinden. Deze “marktplaatsen” zijn heel praktisch van aard, van de tuin onderhouden of een schilderij ophangen, tot hulp bij belasting aangifte en aanvragen van hulpmiddelen. Ook verschillende welzijnsinstellingen zoals aan-z  of de gemeente Sluis en Terneuzen zijn met mantelzorgers in gesprek over ondersteuningsmogelijkheden. Ze nodigen zelfs mensen uit goede ideeën en ervaringen aan te dragen. De gemeenten en welzijnsinstellingen gaan daar serieus mee aan de slag. Wat opvalt is dat er een brede range aan ondersteuning is, maar dat de behoefte aan ondersteuning zo persoon specifiek is. Ondersteuning is maatwerk. Dat is logisch omdat het om erg persoonlijke situaties gaat.

Bekijk de bevindingen uit de community. Ondertussen gaat Goedleven met participerende organisaties bekijken hoe verbetervoorstellen uit de community kunnen worden gerealiseerd in de praktijk.

Ideeën delen

Goedleven biedt de mogelijkheid om ideeën voor verbetering te blijven posten. Heeft u nog naar aanleiding van deze bijeenkomst nog aanvullingen of wilt u ideeën delen? Dat kan op onze facebookpagina of per e-mail via info@goedleven.nl

Manifest ‘Wij Mantelzorgers’

Na afloop van de bijeenkomst heeft dhr. Schelfhout namens Goedleven het manifest ‘Wij mantelzorgers’ in ontvangst genomen.