image

Betere zorg in de regio, daar werken wij graag aan mee

Zes vragen aan Henk Haak, lid Raad van Bestuur Zeeuwse Gronden

Wat is – in uw woorden – de visie en doelstelling van Goedleven?
“Door onderlinge betrokkenheid in Zeeuws-Vlaanderen de beste gezondheidszorg realiseren. Daarnaast mensen zo gezond mogelijk laten leven. Mijn eerste conclusie van het rapport was dat mensen kennelijk zo gezond mogelijk gaan overlijden.”

Waarom is Zeeuwse Gronden participant binnen Goedleven en participeert ze actief in het project van de Gezondheidswaaier?
“Zeeuwse Gronden is een organisatie voor geestelijke gezondheidszorg. Wij zijn opgericht vanuit Ypsilon omdat het  een hard gemis was dat er in Zeeuws-Vlaanderen geen beschermd wonen mogelijk was. En een van de doelstellingen van Goedleven is om in de regio betere zorg te realiseren en daar werken wij graag aan mee.
De gezondheidswaaier is een meetinstrument wat mensen zelf kunnen toepassen. Zij zullen dan ontdekken dat evenwicht op alle punten niet haalbaar is. Ook is het mogelijk dat mensen geconfronteerd worden met dingen die ze niet willen. Een timmerman zei ooit tegen mij: “meten is weten en weten leidt tot wanhoop”. Daarom vinden wij het belangrijk dat de gezondheidswaaier wordt ingezet met persoonlijke begeleiding zodat mensen er op een juiste manier mee omgaan en tegenaan kijken.”

Hoe draagt Zeeuwse Gronden bij aan een Goedleven van de eigen organisatie en dat van haar cliënten? 
“Elk jaar wordt er door onze cliënten en medewerkers een thema bedacht. Afgelopen jaar was dat lichamelijke gezondheid. Op al onze locaties werken ze dat thema zelf verder uit. Sommigen gaan wandelen, anderen gaan gezond koken en eten of doen aan ochtendgymnastiek. Dit jaar loopt een aantal cliënten naar Santiago de Compostella. Daar zijn ze nu dus hard voor aan het trainen. Daarnaast hebben we bij Zeeuwse Gronden ook een hardloopgroep met medewerkers en cliënten. Het thema van dit jaar is trouwens ‘lopen op water’. Ik ben benieuwd hoe iedereen dat gaat uitwerken!”

Hoe betrekt u cliënten bij de ideeën en uitvoeringen? 
“Cliënten en hun familie zijn heel belangrijk. Zij kiezen er zelf bewust voor om bij ons te komen wonen en behandeld te worden. Zoals ik net al aangaf, zijn zij een onderdeel van de ideeën en uitwerking van de thema’s. Zij worden daarin actief betrokken. En wij doen er alles aan om hen te activeren om aan het leven deel te nemen.”

Waar ligt u wakker van en zou u willen oplossen en waar bent u trots op? 
“Eigenlijk lig ik nergens wakker van. Maar ik ben trots op de mogelijkheden die er zijn gekomen om mensen met zware psychiatrische aandoeningen in de eigen omgeving te laten wonen en functioneren. Ik ben dus trots op al onze medewerkers en cliënten en wat zij mogelijk hebben gemaakt.”

Maak de volgende zin af:  Over 5 jaar hoop ik dat we met Goedleven
“…laten zien dat eensgezindheid, samenwerken en aandacht voor elkaar leidt tot een verbetering van de lichamelijke en geestelijke gezondheid.”